Gull, Bitcoin eller DeFi: Hvordan kan investorer sikre seg mot inflasjon?

I løpet av de siste 10 årene har Bitcoin vært gjennom 20 forskjellige bjørnemarkeder. Begynner det endelig å vise seg?

Bitcoin ( BTC ) ble opprettet i kjølvannet av finanskrisen i 2008 og planla å løse problemene skapt av løs pengepolitikk. Skaperen av kryptovalutaen, Satoshi Nakamoto, sa sent i 2008 at tilbudet til kryptovalutaen øker «med et planlagt beløp» som «ikke nødvendigvis resulterer i inflasjon».

Kryptovalutaens inflasjonsrate er fastsatt og dens sirkulerende forsyning er begrenset til 21 millioner mynter, forventet å bli utvunnet innen 2140. Da vil BTCs inflasjonsrate falle til null. Derimot har fiat-valutaer ingen begrenset forsyning og kan skrives ut for å justere pengepolitikken.

En ekspansiv pengepolitikk, som den som har blitt ført de siste årene av de fleste land over hele verden, har som mål å utvide pengemengden ved å senke renten og se sentralbanker engasjere seg i kvantitative lettelser .

Denne ekspansive pengepolitikken har lenge vært antatt å føre til høyere inflasjon , definert som devalueringen av et betalingsmiddel midt i de økende kostnadene for varer og tjenester. I november, inflasjonen i USA steg til en 30-års høy, mens inflasjonen i eurosonen registrerte det høyeste tallet på de 25 årene som data om den har blitt samlet.

Cointelegraph henvendte seg til ulike eksperter i bransjen for å kommentere disse tallene, og praktisk talt alle pekte fingeren på ekspansiv pengepolitikk. I en snakk med Cointelegraph sa Chris Kline, driftssjef og medgründer av kryptopensjoneringsplattformen Bitcoin IRA, at inflasjonen ikke er forbigående og tvinger folk til å "finne et alternativ for å beskytte sine eiendeler."

Kline bemerket at mens gull og eiendom var sterke alternativer tidligere, er eiendomsprisene nå "utenfor listene" mens gull er "utilgjengelig for den gjennomsnittlige amerikaneren." Bitcoin, la han til, er nå en del av den "inflasjonære sikringsmiksen" fordi forsyningen ikke kan manipuleres på samme måte som forsyningen av fiat-valutaer kan.

I en snakk med Cointelegraph påpekte Martha Reyes, forskningssjef ved kryptovalutabørsen Bequant, at markedet raskt reagerte på de siste inflasjonstallene ved å prise inn potensielle renteøkninger fra sentralbanker. For Reyes er "grunnårsaken til disse høye inflasjonsavlesningene en stor økning i pengemengden, ettersom billioner av dollar med nye penger ble skapt på grunn av pandemien."

Historisk sett har gull blitt brukt som en sikring mot inflasjon. Bitcoin og andre kryptovalutaer har ofte blitt referert til som "gull 2.0" fordi de har egenskaper som kan gjøre dem til en digital versjon av det edle metallet.

Krypto som en løsning mot inflasjon

Kryptovalutaer er kjent for sin kraftige volatilitet, med krasj på opptil 50 % som skjer i løpet av korte perioder, selv for blue-chip kryptoaktiva. Denne typen volatilitet har etterlatt mange spørsmål om BTC og andre kryptovalutaer kan være en levedyktig inflasjonssikring.

I et notat sendt til kunder har strateger hos Wall Street-bankgiganten JPMorgan antydet at en porteføljeallokering på 1 % til Bitcoin kan tjene som en sikring mot svingninger i tradisjonelle aktivaklasser. Milliardærinvestor Carl Icahn har også støttet BTC som en sikring mot inflasjon.

Adrian Kolody, grunnlegger av ikke-forvarende desentralisert børs Domination Finance, snakket med Cointelegraph, og gjentok Klines sentiment om Bitcoin som en løsning på inflasjon, men bemerket at i kryptovalutaområdet er det andre måter å sikre seg mot inflasjon.

Kolody pekte på den desentraliserte finanssektoren (DeFi) som et levedyktig alternativ. Han foreslo det ved å bruke stablecoins – kryptovalutaer med en priskontrollmekanisme – og desentraliserte applikasjoner (DApps), investorer kan "overgå inflasjonen" mens de motstår "risikoen ved en spotposisjon." For å gjøre dette, måtte de ganske enkelt finne en måte å tjene renter på sine stablecoins som ville være over den årlige inflasjonsraten. Kolody sa:

"Den beste måten å se det på er at krypto gir deg fleksibiliteten til å ta kontroll over økonomien din på en rekke metoder i stedet for å være prisgitt den føderale regjeringen."

Reyes bemerket at Bitcoin er "mer attraktivt som verdilager enn andre eiendeler som råvarer", ettersom økende etterspørsel bare kan møtes av stigende priser og ikke tilleggsproduksjon.

Børsens forskningssjef la til at kryptovalutaen er i en «adopsjonsfase i tidlig fase», noe som betyr at den «ikke har en tendens til å ha konsistente korrelasjoner med andre eiendeler, og prisstigningen bør komme fra halveringssyklusene og veksten av nettverket. ”

Bitcoin, la hun til, er som sådan mer "motstandsdyktig mot økonomiske nedgangstider, men i et kraftig markedssalg vil det sannsynligvis også i utgangspunktet bli påvirket ettersom noen investorer trimmer posisjon over hele linja."

Tidligere denne måneden viste Bitcoin tilsynelatende sitt potensiale som en sikring mot inflasjon nådde en ny all-time high i Tyrkia da landets fiat-valuta, lira, gikk i fritt fall. Andre hevder at folk i Tyrkia hadde hatt det bedre med å investere i gull.

Nytte og frihet, eller en arv?

Bitcoin har klart bedre enn gull så langt i år, siden det allerede har steget 94 % siden begynnelsen av januar. Til sammenligning falt gull med over 8 % i samme periode, noe som betyr at det så langt har sviktet investorer som satser på det edle metallet for å sikre seg mot inflasjon.

På kort sikt i Tyrkia gjorde det edle metallet akkurat det det trengte å gjøre: Det beskyttet folks kjøpekraft ved å opprettholde verdien mens liraen stupte. I løpet av de siste 30 dagene har det til og med gått bedre enn BTC i lire.

Når man zoomer ut, er det klart at BTC var en mye bedre innsats, og gikk opp 270 % mot fiat-valutaen så langt i år sammenlignet med gulls 70 %. Data viser at investorer bare ville vært bedre av å satse på gull når krisen eskalerte, men at på lang sikt ville BTC vært en bedre innsats.

Når det gjelder om investorer bør velge Bitcoin eller gull som en inflasjonssikring, argumenterte Kolody for at en "Bitcoin og kryptostandard" er et bedre alternativ til en fiat-valuta eller gullstandarden, og la til at det å være tillitsløs og tillatelsesløs hjelper krypto til å skille seg ut.

Dette, sa han, gjør at krypto- og DeFi-strukturer kan være like kraftige som de er, ettersom investorer "ikke trenger å bekymre seg for en politisk galjon" som kan "kjempe" verdien av pengene sine ved "bare å strupe systemet." Mens han ser på gull som en skikkelig inflasjonssikring, er BTC for ham "det klare valget:"

"Investorer som prøver å bestemme seg for om de skal gå inn i BTC eller gull som en inflasjonssikring, må spørre seg selv om de vil ha nytte og frihet med sikringen sin, eller en eldre eiendel."

Karan Sood, administrerende direktør og administrerende direktør i Cboe Vest, en kapitalforvaltningspartner for Cboe Global Markets, sa til Cointelegraph at det er verdt å merke seg at Bitcoins relativt begynnende historie har "kuttet begge veier i fortiden" ettersom det har vært "perioder hvor både Bitcoin og inflasjon har steget og falt i takt.»

Sood la til at Bitcoins iboende volatilitet har potensial til å forstørre disse trekkene. Som et eksempel sa han at hvis nåværende inflasjonsnivå viser seg forbigående og faller fra sine høyder, kan Bitcoin "også falle bratt, og utsette investorer for betydelige potensielle tap."

Som en løsning foreslo Sood at investorer som ønsker å bruke BTC for å sikre seg mot inflasjon kan "dra fordel av å få tilgang til Bitcoin-eksponering via en strategi som søker å håndtere volatiliteten til Bitcoin selv."

I en snakk med Cointelegraph sa Yuriy Kovalev, administrerende direktør og grunnlegger av kryptohandelsplattformen Zenfuse, at selv om liras fritt fall kunne ha betydd å satse på gull var et godt trekk, var det ikke for USA-baserte investorer:

«Gull har gått dårligere i år, og falt med 8,6 % mot dollar, mens KPI i USA steg 6,2 %. Gull sviktet investorer som satset på det mens BTC er opp 92,3% hittil i år, og belønner de som trodde på det som en sikring."

Reyes innrømmet at mens Bitcoin gir bedre avkastning målt ved Sharpe-forholdet, kan investorer "ønske gull i porteføljen for diversifiseringsformål, selv om det ikke har prestert godt i år."

En diversifisert portefølje kan, i det minste for mer konservative investorer, være en mer fornuftig løsning for å sikre seg mot inflasjon, siden det ennå ikke er klart hvordan Bitcoins pris vil bevege seg hvis inflasjonen fortsetter å øke.

En grumsete sannhet

Hvorvidt Bitcoin og kryptovalutaer generelt gir en bedre løsning for det nåværende finansielle systemet er ikke klart. Til Stephen Stonberg, administrerende direktør for kryptobørsen Bittrex Global, er en "balansert kombinasjon av begge systemene det vi bør strebe etter." Stonberg sa:

"Det er fordeler med begge modellene, men Bitcoin og hele den digitale aktivaøkonomien må integreres ytterligere i det tradisjonelle finansielle systemet hvis vi ønsker å nå de som er uten bank i verden."

Caleb Silver, sjefredaktør for finansinformasjonsportalen Investopedia, sa til Cointelegraph at "sannheten er gjørmete" når det kommer til at Bitcoin fungerer som en sikring mot inflasjon.

Per Silver er Bitcoin en relativt ung eiendel sammenlignet med tradisjonelle inflasjonssikringer som gull eller japanske yen, og selv om den har funksjoner som er "viktige ingredienser i dens oppfatning som en inflasjonssikring", påvirker dens ville prissvingninger påliteligheten.

For ham må investorer huske på volatiliteten det siste tiåret:

"Det har gått inn i 20 forskjellige bjørnemarkeder i løpet av de siste ti årene og opplevd en nedgang på 20 % eller mer i nesten 80 % av historien. Forbrukerprisene, frem til pandemien, har vært tydelig ikke-flyktige det siste tiåret.»

Silver la til at Bitcoin er en "svært spekulativ eiendel", selv om institusjonelle investorer har tatt i bruk det i mer enn to år. Han konkluderte med å si at Bitcoin ikke blir sett på som et lager av rikdom av de fleste markedsdeltakere "skader dets troverdighet som en inflasjonssikring."

For å sikre seg mot inflasjon har investorer en mengde verktøy til rådighet, ikke bare Bitcoin. Bare tiden vil vise hva som vil fungere og ikke, så en diversifisert portefølje kan være svaret for noen investorer. Verktøy til deres disposisjon, ifølge våre eksperter, inkluderer BTC, gull og til og med DeFi-protokoller som hjelper dem å overgå inflasjonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *